Prof.Dr.A. İhsan ÇATALTAŞ 12 Temmuz 1927 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. 1946 yılında askeri öğrenci olarak başladığı İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Kimya Enstitüsü’nden 1950 yılında Kimya Yük. Mühendisi olarak mezun olmuştur. 1955 yılında “Hipoklorit İyonunun İyonik Bozunmasına Nikel, Kobalt Oksitlerinin Katalitik Etkisi” isimli tez ile İstanbul Üniversitesi’nden Fiziko Kimya dalında Doktor ünvanını almıştır.
1957 yılı başlarında AID bursu ile Amerika Birleşik Devletleri Nebraska Üniversitesi’nde araştırmalar yapmıştır. 1964 yılında “Asetik Asit-Su-Metil Hegzan Üçlü Sisteminin Faz Diyagramı” isimli tez ile Üniversite Doçenti ünvanını almıştır, “Periyodik Tablo ve Elementler” isimli ilk telif kitabını yayınlamıştır. 1964 yılında ordudan ayrılmış ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Kimya Fakültesi’nde Kimya Mühendisliği Esasları Kürsüsü’nü kurmuştur.
1971 yılında Üniversite Profesörü ünvanını almıştır. 1982 yılına kadar kesintisiz başkanlığını yaptığı Kimya Mühendisliği Esasları Kürsüsü’nün Kimya Mühendisliği alanında çağdaş eğitim verecek düzeye erişmesini sağlamıştır. 1982 yılından itibaren, önce Temel İşlemler ve Termodinamik ve daha sonra da Temel İşlemler Anabilim Dalları Başkanlığını üstlenmiştir.
Prof.Dr.A.İhsan ÇATALTAŞ onun üzerinde doktora, yirmibeşin üzerinde yüksek lisans tezi yönetmiş ve çevre kirliliğinden, yeraltı zenginliklerimize kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan çeşitli alanlarda kimya sektörüne katkıda bulunmuştur.
Türkçe temel meslek kitapları yazmış ve tercüme etmiştir. Bu kitaplar bugün yurt çapında, Türkçe eğitim yapan tüm kimya mühendisliği bölümlerinde temel ders kitabı olarak kabul edilmektedir.
Yaşamının son yıllarında büyük bir özveri ile çalışarak Gıda Mühendisliği Bölüm’ünü kurmuştur. Temel kitapların tercümesine yeni bölümünde de devam etmiştir.
Prof.Dr. A.İhsan ÇATALTAŞ’ın yerli, yabancı dergilerde yayınlanmış, yurtiçi ve yurtdışı kongre ve sempozyumlara sunulmuş 50’den fazla çalışması bulunmaktadır. Sınai Stokiometri (telif), Kimya Mühendisliğine Giriş (tercüme), Kimya Endüstrisinde Organik Prosesler 1 ve 2 (tercüme), Kimyasal Proses Endüstrileri 1 ve 2 (tercüme) ve Gıda İşletme Mühendisliği (tercüme) kitapları bugün Kimya ve Gıda Mühendisliği disiplinlerinde müracaat kitapları olarak kabul edilmektedir.
Prof.Dr. İhsan ÇATALTAŞ
Kimya Mühendisliği Bölümü’nün kurulması ve gelişmesi için çok önemli katkılarda bulunmuştur. Askeri görevden ayrıldıktan sonra önce Atatürk Üniversitesi’nde akademik hayata başlamış, daha sonra İTÜ’ye geçmiştir. Prof. Dr. Çataltaş kafasında oluşturduğu disiplinler arası, uluslararası girdisi iyi ayarlanmış, insan kaynağı gelişimini ön planda tutan, laboratuar alt yapısını önemseyen, kendi yaşamından örneklediği kurallara uyan, birleştirici ve babacan bir hoca profili çizmiştir. Tüm benliği ile kurumu için çalıştığından tüm Üniversite’de binası olan tek kürsü, Hocanın sayesinde “Kimya Mühendisliği Esasları Kürsüsü’” olmuştur. Daha sonra Sosyal Tesisler olarak düzenlenen bu binada, 1974 yılında kurulan Temel İşlemler laboratuarı, kurulduğu tarihte olduğu gibi bugün de ülkenin, konusunda en üst seviyedeki iki laboratuarından bir tanesidir. Bina yapma konusundaki ısrarcılığı sonucunda Maslak kampüsündeki Fakülte oturma bloğu ve Gıda Mühendisliği binaları yaptırılmıştır.
Araştırma konusunda; hava kirliliği ve biyoteknoloji gibi öncelikli konularda öncü çalışma ve çekirdeklenmeye önayak olmuştur. Kimya Metalurji Fakültesi içerisinde Gıda Mühendisliği Bölümü’nü kurmuştur. Türkiye’de Kimya Mühendisliği alanında gördüğü büyük eksikliği gidermeye katkıda bulunmak amacıyla, önemli temel kimya mühendisliği kitaplarını Türkçe’ye çevirmiştir. Bu kitaplar hala bazı konularda geçerli ve sayılı Türkçe kaynaklar olma özelliğini sürdürmektedir.
Bölümünün uluslararası bir seviyeye ulaşması için öncü çalışmalar yapmıştır. Bu çerçevede kısa ve uzun sürelerle yurt dışından misafir öğretim üyeleri davet etmiş, bölüm elemanlarının yurtdışında eğitilmesini teşvik etmiş, yardımcı ve takipçi olmuştur. Bunun yanı sıra bölümünde, tüm bölüm çalışanlarını kapsayan ve onların kaynaştırılmasını sağlayan ilginç sosyal etkinlikleri düzenlemekle de bilinir. Sevecenliği, cana yakınlığı, kuruma düşkünlüğü yıllar geçtikçe değişen disiplinli yaklaşımları ile gönlümüzde taht kuran İhsan Çataltaş hocamız hala her an köşeyi dönüverip, yeni bir bina veya yeni bir laboratuar kurmak veya sosyal bir etkinliği duyurmak üzere aramıza katılacakmış gibi hissediyoruz.